Mijn hond wil niet wandelen, wat nu?

Is dit jou al overkomen?
- Je bent aan het wandelen en plots blokkeert je hond. Hij trekt naar huis of naar de auto.
- Je stapt de deur uit en je hond trekt tegen. Hij wil geen stap verder zetten.
- Je neemt de leiband en je hond gaat zich verstoppen. Van onder de keukentafel kijkt hij je aan. Bij elke stap dichterbij deinst je hond achteruit.

Wat doe je dan?
Koppig, is vaak de eerste gedachte die bij mensen opkomt. Hij moet gewoon wandelen ! Toch klopt dit gedrag van je hond niet. Niet willen wandelen dient beschouwd te worden als een alarmbel. Belangrijk om je hond niet te dwingen en om professioneel advies in te winnen.

Niet willen wandelen kan te maken hebben met gewrichtsaandoeningen. Over gewrichtsaandoeningen bestaat er nog veel onwetendheid, bv dat het enkel iets is voor oude honden. Ook jonge honden kunnen hieraan leiden, en als eigenaar kan je de tekenen van gewrichtspijn gemakkelijk missen. Een onderzoekster uit UK beschreef het met de woorden : 'You can be blind because of loving them so much'

Neem dus eerst contact op met je dierenarts voor een volledig onderzoek.

Indien je hond medisch gezond is, ga dan dat ene stapje verder. Vraag een doorverwijzing voor een gedragsonderzoek. Bij een gedragsonderzoek wordt er gezocht naar uitlokkende factoren ( wat zorgt ervoor dat jouw hond panikeert op wandeling ?), maar ook de veerkracht van je hond wordt daarbij onderzocht. Hoe ervaart jouw hond drukte, stadsgeluiden, voertuigen, mensen, soortgenoten? Aarzel niet om je hond alle kansen te geven. Elke hond is het waard. Vraag een doorverwijzing naar een gedragsprofessional.

Heb je zin om meer te lezen over hondengedrag? Wat is er aan de HOND.